Press release from Companies

Published: 2024-08-30 12:00:00

Cyclezyme AB: Cyclezyme AB offentliggör delårsrapport 2 för 2024

Aug 30, 2024, 12:00

Cyclezyme (publ) ("Cyclezyme" eller "Bolaget") offentliggör härmed delårsrapport för andra kvartalet 2024. Rapporten finns tillgänglig som bifogat dokument samt på bolagets hemsida (www.cyclezyme.se). Nedan följer en sammanfattning av rapporten.

2024-04-01 – 2024-06-30 (andra kvartalet)

- Nettoomsättning: 0 KSEK (0)

- Rörelseresultat: -620 KSEK (442)

- Resultat per aktie: -0,30 SEK (13,663)

Väsentliga händelser under andra kvartalet 2024

- Cyclezyme meddelar att bolaget har färdigställt sitt laboratorium för att stödja utvecklingen av enzymatisk plaståtervinning, motsvarande en investering på 263 KSEK gjord i slutet av 2023.

-Styrelseordförande Leif Nilsson har per 11 april 2024 meddelat att han inte står till förfogande för omval till styrelsen vid kommande årsstämma, med hänsyn till andra engagemang. Dock har Leif Nilsson accepterat att stå till bolagets förfogande i form av en rådgivande roll.

- Cyclezyme presenterade sin plaståtervinningsteknik inom REACH-programmet i Silicon Valley, USA mellan den 15-19 april 2024.

- Cyclezyme AB beslutade att erbjuda ledig kapacitet i sitt toppmoderna biotekniska laboratorium till externa kunder enligt "Sample as a service-modellen".

- Under kvartalet genomfördes en större transaktion där Sebastian Clausin förvärvade 197 200 aktier i Cyclezyme AB, vilket resulterade i att han passerade flaggningsgränsen på 15 % av aktierna. Efterföljande försäljning resulterade i att Clausin äger 314 082 aktier, motsvarande cirka 14,7 % av bolagets aktier och röster.

- Vid årsstämman den 15 maj 2024 beslutades om omval av Peter Falck, Javier Linares-Pastén och Lotta Amsén samt nyval av Fredrik Arrigucci och Martin Bengtsson som ordinarie styrelseledamöter. Fredrik Arrigucci valdes till ny styrelseordförande.

Väsentliga händelser efter rapportperioden

- Cyclezyme AB ingick ett förstudieavtal med Circular Venture AS, ett norskt forsknings- och investeringsbolag inom kemisk återvinning av plast genom pyrolys. Avtalet innebär att Cyclezyme kommer att undersöka möjligheten att bryta ned PET-plast i avfall som ska återvinnas via pyrolys, vilket kan förbättra återvinningsgraden och kvaliteten på den återvunna pyrolysoljan.

- Cyclezyme AB har uppnått ett banbrytande genombrott inom enzymatisk återvinning av PET-plaster. Bolaget har framgångsrikt utvecklat enzymer som kan bryta ned kommersiell förpacknings-PET utan förbehandling, vilket markerar ett betydande framsteg inom hållbar återvinning och positionerar bolaget i framkant av gröna teknologiska innovationer.

VD ord

"Jag är entusiastisk och övertygad om att vi med vårt senaste genombrott har placerat Cyclezyme i en betydligt starkare position. Vi befinner oss nu i en situation där vår världsledande forskning och utveckling inom enzymatisk plaståtervinning har resulterat i konkreta framsteg som närmar sig kommersialisering. Vår unika förmåga att bryta ned kommersiell förpacknings-PET med minimal förbehandling skapar stort intresse på marknaden eftersom det löser ett fundamentalt problem för plastindustrin.

En central del av vår strategi framöver är att fokusera på fler kundprojekt enligt vår trestegsmodell: screening, optimering och uppskalning. Ett exempel på detta är vårt strategiska samarbete med Circular Venture AS där vi tar oss an en av återvinningsindustrins största utmaningar – att effektivt hantera och återvinna blandat plastavfall. Denna förstudie som vi nu har påbörjat är en del av vår strukturerade strategi för att optimera och skala upp vår teknologi i samarbete med olika aktörer. Genom att tillämpa denna metod bygger vi starkare affärsrelationer och skapar bättre förutsättningar för framgång.

Plastproblematiken är enorm och växande. PET-plast, som är en av de mest använda plasttyperna globalt, står för miljontals ton avfall varje år. Det beräknas att den globala PET-marknaden kommer att växa från 101 miljoner ton år 2025 till 186 miljoner ton år 2050. Denna ökning kommer att kräva effektiva återvinningslösningar för att hantera det ökande trycket på både miljö och resurser. Den nya EU-lagstiftningen som träder i kraft de närmaste åren ställer dessutom allt högre krav på att plastförpackningar ska vara fullt återvinningsbara.

Jag ser med tillförsikt fram emot att fortsätta bygga vidare på vår unika forsknings- och utvecklingsplattform. Genom att ligga i framkant kan vi konkurrera även med de största aktörerna på marknaden. Vårt mål är att bidra till en cirkulär ekonomi och vi förväntar oss ett starkt stöd från alla aktörer och samhället i stort för att gemensamt lösa en av vår tids största utmaningar."

Med varma hälsningar,

Peter Falck, verkställande direktör på Cyclezyme AB

Denna information är Cyclezyme skyldigt att offentliggöra enligt regelverket hos Spotlight Stock Market.

För mer information:

Peter Falck, VD 

Cyclezyme AB 

Tel: +46 (0)76 009 9344 

E-post: peter.falck@cyclezyme.se

Om Cyclezyme AB

Cyclezymes verksamhet är inriktad på utveckling av nya metoder och processer för plaståtervinning genom användning av avancerade enzymer för nedbrytning och återvinning av främst PET-baserade plastmaterial. Bolaget grundades 2020 och har sitt huvudkontor i Lund. (http://www.cyclezyme.se)

Läs mer hos Cision
Read more about Cyclezyme AB